Chandra / Maan
Wikipedia stelt dat; Het woord "Chandra" betekent letterlijk "helder, stralend of glinsterend" en wordt gebruikt voor de "maan" in het Sanskriet en andere Indo-Arische talen. Chandra (Sanskriet: चन्द्र, geromaniseerd: Chandra, letterlijk 'stralend' of 'maan'), ook bekend als Soma (Sanskriet: सोम), is de hindoegod van de maan en wordt geassocieerd met de nacht, planten en vegetatie. Hij is een van de Navagraha (negen planeten van het hindoeïsme) en Dikpala (bewakers van de windrichtingen).
Het is intrigerend om te bedenken dat toen ik me begon te verdiepen in de astrologie, ik nooit zo'n fan was van de Maan en zijn waarde in de astrologische dans. Sterker nog, ik vond en voelde hem eigenlijk nogal irrelevant, vooral vergeleken met 'echte' planeten.
Op deze pagina deel ik mijn liefde en waardering voor de Maan en hoe ik met dit prachtige inzicht werk.

De maan door de elementen
Sinds een aantal jaren ben ik weer eens bezig met de Siderische tuinkalender.
Toen ik in 2017 naar Amsterdam Noord verhuisde, was de tuin in een diepe slaap, winterslaap en verval.
Het kostte jaren om de grond te bemesten met verschillende methoden. De meeste daarvan waren intuïtief, of waren het restanten van wijsheid uit het verleden...? Wat het ook was, het werkte en ik ben er zo dankbaar voor!

Een paar jaar geleden deelde ik maandelijks de Tuinkalender op de Astrologische pagina, samen met actuele trends. Vandaag wil ik je graag bij de hand nemen en de kalender delen vanuit een praktisch perspectief: trial and error.
* Vuurtekens: Bonen / Fruit / Pompoen / Klimplanten
* Aardetekens: Wortels / Aardappelen
* Luchttekens: Bloemen
* Watertekens: Bladgewassen / Kool
Misschien schrijf ik er ooit een blog over, maar voor nu alleen een verwijzing naar de mogelijkheden met betrekking tot de astrologische maan. Hieronder zie je een aantal van de wortelgewassen die ik vandaag, 19 april 2025 - een worteldag, heb gezaaid.
Het continuüm ontvouwt zich...
Als we naar de kalender kijken, zien we veel dagen waarop er geen tuinieren gepland staat. Wat te doen!?
Ik heb wat foto's gemaakt van de optionele dingen die ik graag doe tijdens deze dagen, zoals het oogsten van medicinale onkruiden en het verwerken ervan voor conservering. Hieronder zie je hoe ik paardenbloem en heermoes oogst voor thee en tincturen. Ik spoel de aarde eraf en laat ze drogen. Op warmere dagen laat ik de droogmachine voor deze planten uit. Om het proces te versnellen, zou je het apparaat kunnen verwarmen tot 42 graden Celsius om de voedingswaarde te behouden.
Zoals je kunt zien.. was ik de oogst grondig en een paar keer om ervoor te zorgen dat deze goed bewaard blijft. Dit is natuurlijk persoonlijk. Hieronder zie je hoe ik composteer. Dit is een supereenvoudige wormenbak die ik heb verzameld door gewoon een paar emmers op te stapelen die ik van een vriend heb gekregen. Ze waren al voorzien van voldoende gaten aan de onderkant, dus klaar voor gebruik. Ik ging naar de Stadsboerderij verderop om een paar van de juiste wormen te adopteren, maar later ontdekte ik dat dit niet eens nodig is! Blijkbaar vinden ze hun weg daarheen vanwege de hitte die ontstaat bij het composterings proces. Jai Ma! Deze wormenbak bevindt zich in de voortuin, die op het noorden ligt. Dit zorgt voor ochtendzon en voldoende schaduw overdag om ze te laten gedijen.
Er zijn dingen die je wél en juist beter niet kan doen bij het composteren die enigszins verschillen, afhankelijk van de methode. Ik ben geen professionele tuinier, ik heb dit geleerd op de Stadstuin Noord Oogst, toen ik net was verhuisd. De truc is om het bruine en het groene in balans te brengen: zuur/base 40/60
Ik heb in principe het volgende gehanteerd:
- alle resten en 'onkruid' uit de tuin
- afsnijsels van de meeste rauwe groenten en fruit
- koffiemaling
- theebladeren en -zakjes ook
- haar
- nagels
Ik laat weg:
- citrusvruchten
- avocadoschil
- aardappelschil (een uitzondering zijn de zoete oranje aardappelen)
- graan
- bewerkt voedsel
- en dus ook gekookt voedsel
